L'Arc-en-Ciel

Posted on
  • Sunday, January 30, 2011
  • by
  • fathiah
  • in

  • Group Name: L’arc En Ciel a.k.a Laruku
    Origin: Osaka, Japan
    Genres: Alternative rock, hard rock, pop rock, art rock
    Years active: 1991–present
    Labels: Danger Crue, Ki/oon/SMEJ, Tofu, Gan-Shin
    Member: Hyde, Tetsuya, Ken, Yukihiro

    L’Arc-en-Ciel (ラルク アン シエル, Raruku an Shieru?, “The Rainbow” in French), usually stylized as L’Arc~en~Ciel, is a Japanese rock band that formed in 1991. The group has sold over 13 million albums, 16 million singles, and millions of other units, including videos. They were ranked at number 58 on a list of Top 100 Japanese pop musicians, provided by HMV Japan in 2003, and are among the most influential artists in the Japanese music scene.

    L'Arc-en-Ciel Profile

    Hideto Takarai
    • Name: Hideto Takarai (Hyde: Vocalist)
    • DOB: 29 Januari, 1968 | Wakayama, Osaka ( Kansai ) 
    • Height: ~157cm
    • Status: Berkahwin (Wife: Megumi Oishi)
    • Favorite anime@manga: Nekojiru, Monster
    • Kekurangan: Hyde termasuk orang yang buta warna. (Agak2nye die ade lesen mandu x? ekekekee...)
    • Penglibatan: selain L'Arc-en-Ciel, dia juga melakukan karya solonya dengan band yang ditubuhkannya sendiri yang dikenali sebagai VAMPS.
    Tetsuya Ogawa
    • Name: Tetsuya Ogawa (Tetsu : Bass | backing vocals | Group Leader)
    • DOB: 3 Oktober, 1969 | Osaka, Jepun 
    • Height: ~167 cm
    • Status: Berkawin (Wife: Ayana Sakai)
    • Hobby: Kereta, Anime (terutama Evangelion), Fashion dan Berbelanja sakan.
    • Favorite color: Banyak terutama Pink (pinky boy huahuahuaaa....)
    • Penglibatan : selain L'Arc-en-Ciel, dia juga bersolo carier dengan band yang ditubuh oleh beliau sendiri. Dulu nama on stage die TETSU69 tapi lepas berkahwin die pakai nama Tetsuya.
    Ken Kitamura
    • Name: Ken Kitamura (Ken: Guitarist)
    • DOB: 28 November 1968 | Osaka
    • Height: 178 cm
    • Blood: AB (hehe sama ngan aku r =D)
    • Pets: ELIZABETH (Erk..ini nama kucing, bukan awek ye hehe....)
    • Favorite color: Silver and Hitam
    • Penglibatan : selain L'Arc-en-Ciel, dia juga bersolo karir dengan band S.O.A.P | (Sons of All Pussys) bersama Sakura (ex-drummer L'Arc-en-Ciel).
    Yukihiro Awaji
    • Name: Yukihiro Awaji (Yuki: Drummer)
    • DOB: 24 November, 1968 | Chiba, Jepun
    • Zodiak: Sagittarius
    • Height: 165cm
    • Penglibatan: selain L'Arc-en-Ciel, dia juga bersolo carier dengan Acid Android. (p/s: Dia nie pemalu orgnye, jadi kalau di temubual ckp rendah diri je n x bnyk ckp hahaha...)


    ~Group History~
    Pembentukan group band L'Arc-en-Ciel nie agak complicated sket. Banyak kuar masuk group member. Secara ringkasnya group nie mula2 ditubuhkan oleh 4 org sahabat, Tetsu, Hyde, Pero dan Hiro pd thn 1991. Namun demikian baru setahun lebih L'Arc-en-Ciel di kenali Hiro plak keluar dari group tue tanpa alasan y jelas (gadoh ke, mslh peribadi ke? mmg xtawu pe sbb..) Hiro plak keluar dari group tepat sblm diorg mula membuat rakaman studio.

    Atas sbb tue la... Tetsuya terpaksa cari pengganti tempat Hiro sbg guitarist band untuk rakaman studio diorg. So, die pon pujuk n ajak la member (kwn sekampung die) bernama Ken untuk join group L'Arc-en-Ciel. Ken pada mse tue student architecture major dkt The Nagoya Institute of Technology. Oleh sbb rakaman tue dlm mse y terdekat, Ken terpaksa menghafal semua lagu dalam album pertama group diorg nie dlm masa 5 hari sahaja, dan rakaman tue selesai dalam masa 3 hari. (Siot! Hebat bukan?) Tapi malangnya sbb terlalu sibuk n xdpt nk focus utk kedua2 bidang nie, Ken ambik keputusan nk berenti blaja and masuk secara official dalam group L'Arc-en-Ciel. Keputusan tue ditentang hebat oleh kedua org tua dia, akibatnya die diusir dari rumah dan xpernah bertegur sapa lagi (i2 dulu, skrg xtawu la, huhu sadis betol T3T)

    Tak lama lepas Ken masuk, Pero pulak keluar dari group L'Arc-en-Ciel. So, Sakura plak masuk group untuk ganti posisi drummer. Sakura nie mmg sgt akrab dgn group member y lain, tapi malangnya pada February 1997, die plak kene tangkap atas kesalahan penyalahgunaan dadah. Mase tue group L'Arc-en-Ciel jadi terumbang ambing. Bnyk laporan negatif drpd media y disiarkan di merata majalah dan kaca tv. Sakura pon mengaku n menyesal dgn perbuatan bodoh die tue. So atas sbb tue pada 4 October, 1997; demi memulihkan kembali group L'Arc-en-Ciel, die pon ambik langkah mengudurkan diri.

    Selepas pengunduran Sakura, Yukihiro plak join the group bg mengantikan posisi beliau sbg drummer. So group member L'Arc-en-Ciel pon kekal lah sampai sekarang.
    Yang kekal dari mula2 dulu sampai lah sekarang ialah Tetsu & Hyde. Tetsu adalah ketua kumpulan taw! Walaupon Hyde ialah vocalist dlm group L'Arc-en-Ciel.


    ~Ringkasan Kronologi  Pembentukan Kumpulan L'Arc-en-Ciel~

    0 comments:

    Post a Comment