L'Arc-en-Ciel


Group Name: L’arc En Ciel a.k.a Laruku
Origin: Osaka, Japan
Genres: Alternative rock, hard rock, pop rock, art rock
Years active: 1991–present
Labels: Danger Crue, Ki/oon/SMEJ, Tofu, Gan-Shin
Member: Hyde, Tetsuya, Ken, Yukihiro

L’Arc-en-Ciel (ラルク アン シエル, Raruku an Shieru?, “The Rainbow” in French), usually stylized as L’Arc~en~Ciel, is a Japanese rock band that formed in 1991. The group has sold over 13 million albums, 16 million singles, and millions of other units, including videos. They were ranked at number 58 on a list of Top 100 Japanese pop musicians, provided by HMV Japan in 2003, and are among the most influential artists in the Japanese music scene.

L'Arc-en-Ciel Profile

Hideto Takarai
  • Name: Hideto Takarai (Hyde: Vocalist)
  • DOB: 29 Januari, 1968 | Wakayama, Osaka ( Kansai ) 
  • Height: ~157cm
  • Status: Berkahwin (Wife: Megumi Oishi)
  • Favorite anime@manga: Nekojiru, Monster
  • Kekurangan: Hyde termasuk orang yang buta warna. (Agak2nye die ade lesen mandu x? ekekekee...)
  • Penglibatan: selain L'Arc-en-Ciel, dia juga melakukan karya solonya dengan band yang ditubuhkannya sendiri yang dikenali sebagai VAMPS.
Tetsuya Ogawa
  • Name: Tetsuya Ogawa (Tetsu : Bass | backing vocals | Group Leader)
  • DOB: 3 Oktober, 1969 | Osaka, Jepun 
  • Height: ~167 cm
  • Status: Berkawin (Wife: Ayana Sakai)
  • Hobby: Kereta, Anime (terutama Evangelion), Fashion dan Berbelanja sakan.
  • Favorite color: Banyak terutama Pink (pinky boy huahuahuaaa....)
  • Penglibatan : selain L'Arc-en-Ciel, dia juga bersolo carier dengan band yang ditubuh oleh beliau sendiri. Dulu nama on stage die TETSU69 tapi lepas berkahwin die pakai nama Tetsuya.
Ken Kitamura
  • Name: Ken Kitamura (Ken: Guitarist)
  • DOB: 28 November 1968 | Osaka
  • Height: 178 cm
  • Blood: AB (hehe sama ngan aku r =D)
  • Pets: ELIZABETH (Erk..ini nama kucing, bukan awek ye hehe....)
  • Favorite color: Silver and Hitam
  • Penglibatan : selain L'Arc-en-Ciel, dia juga bersolo karir dengan band S.O.A.P | (Sons of All Pussys) bersama Sakura (ex-drummer L'Arc-en-Ciel).
Yukihiro Awaji
  • Name: Yukihiro Awaji (Yuki: Drummer)
  • DOB: 24 November, 1968 | Chiba, Jepun
  • Zodiak: Sagittarius
  • Height: 165cm
  • Penglibatan: selain L'Arc-en-Ciel, dia juga bersolo carier dengan Acid Android. (p/s: Dia nie pemalu orgnye, jadi kalau di temubual ckp rendah diri je n x bnyk ckp hahaha...)


~Group History~
Pembentukan group band L'Arc-en-Ciel nie agak complicated sket. Banyak kuar masuk group member. Secara ringkasnya group nie mula2 ditubuhkan oleh 4 org sahabat, Tetsu, Hyde, Pero dan Hiro pd thn 1991. Namun demikian baru setahun lebih L'Arc-en-Ciel di kenali Hiro plak keluar dari group tue tanpa alasan y jelas (gadoh ke, mslh peribadi ke? mmg xtawu pe sbb..) Hiro plak keluar dari group tepat sblm diorg mula membuat rakaman studio.

Atas sbb tue la... Tetsuya terpaksa cari pengganti tempat Hiro sbg guitarist band untuk rakaman studio diorg. So, die pon pujuk n ajak la member (kwn sekampung die) bernama Ken untuk join group L'Arc-en-Ciel. Ken pada mse tue student architecture major dkt The Nagoya Institute of Technology. Oleh sbb rakaman tue dlm mse y terdekat, Ken terpaksa menghafal semua lagu dalam album pertama group diorg nie dlm masa 5 hari sahaja, dan rakaman tue selesai dalam masa 3 hari. (Siot! Hebat bukan?) Tapi malangnya sbb terlalu sibuk n xdpt nk focus utk kedua2 bidang nie, Ken ambik keputusan nk berenti blaja and masuk secara official dalam group L'Arc-en-Ciel. Keputusan tue ditentang hebat oleh kedua org tua dia, akibatnya die diusir dari rumah dan xpernah bertegur sapa lagi (i2 dulu, skrg xtawu la, huhu sadis betol T3T)

Tak lama lepas Ken masuk, Pero pulak keluar dari group L'Arc-en-Ciel. So, Sakura plak masuk group untuk ganti posisi drummer. Sakura nie mmg sgt akrab dgn group member y lain, tapi malangnya pada February 1997, die plak kene tangkap atas kesalahan penyalahgunaan dadah. Mase tue group L'Arc-en-Ciel jadi terumbang ambing. Bnyk laporan negatif drpd media y disiarkan di merata majalah dan kaca tv. Sakura pon mengaku n menyesal dgn perbuatan bodoh die tue. So atas sbb tue pada 4 October, 1997; demi memulihkan kembali group L'Arc-en-Ciel, die pon ambik langkah mengudurkan diri.

Selepas pengunduran Sakura, Yukihiro plak join the group bg mengantikan posisi beliau sbg drummer. So group member L'Arc-en-Ciel pon kekal lah sampai sekarang.
Yang kekal dari mula2 dulu sampai lah sekarang ialah Tetsu & Hyde. Tetsu adalah ketua kumpulan taw! Walaupon Hyde ialah vocalist dlm group L'Arc-en-Ciel.


~Ringkasan Kronologi  Pembentukan Kumpulan L'Arc-en-Ciel~
Read More...

J-Rocks vs L'Arc-en-Ciel

J-Rocks vs L'Arc-en-Ciel
J-Rocks vs L'Arc-en-Ciel
Sebenarnya aku tgh penin mcm mne nk citer pasal 2 band rock y hebat nie.... Its so much to talk to, so I just need to divide it into certain parts toward these entry. So just wait 4 the post. So in the mean time, there will be a clumsy post about these entry n the next entry. Just wait until I complete my posting that will satisfy me indeed hehe...... Agak berterabor jugak nie, aku pon penin. Sabor na....


~L'Arc-en-Ciel Albums~

AlbumCoverTitle
Song Track
Year Release
1DUNE
01.Shutting from the Sky
02. Voice
03. Taste of Love Entichers
04. Floods of tears
05. Dune
06. Be destined
07. Tsuioku no Joukei
08. As if in a dream
09. Ushinawareta Nagame
10. Floods of Tears
27 April, 1993
2Tierra
01. In the Air
02. All Dead
03. Blame
04. Wind of Gold
05. Blurry Eyes
06. Inner Core
07. Nemuri ni Yosete
08. Kaze no Yukue
09. Hitomi ni Utsuru Mono
10. White Feathers
14 Jul 1994
3Heavenly
01. Still I'm with You
02. Vivid Colors
03. And She Said
04. Garasu Dama
05. Secret Signs
06. C'est la Vie
07. Natsu no Yuutsu
08. Cureless
09. Shizuka no Umi de
10.The Rain Leaves a Scar
1 Sept 1995
4True
01. Fare Well
02. Caress of Venus
03. Round and Round
04. Flower
05. "good-morning Hide
06. The Fourth Avenue Cafe
07. Lies and Truth ("True" Mix)
08. Kaze ni Kienaide ("True" Mix)
09. I Wish
10. Dearest Love
12 Dec 1996
5Heart
01. Loreley
02. Winter Fall
03. Singin' in the Rain
04. Shout at the Devil
05. Niji (Album Version)
06. Birth!
07. Promised Land
08. Fate
09. Milky Way
10. Anata
25 Feb 1998
6Ark
01. forbidden lover
02. HEAVEN'S DRIVE
03. Driver's High
04. Cradle
05. DIVE TO BLUE
06. Larva
07. Butterfly's Sleep
08. Perfect Blue
09. Shinjitsu to Gensō To
10. What is Love
11. Pieces (ark mix)
1 Jul 1999
7Ray
01. Shi no Hai
02. It's the end
03. HONEY
04. Sell my Soul
05. snow drop (ray mix)
06. L'heure
07. Kasou
08. Shinshoku ~lose control~
09. trick
10. Ibara no Namida
11. the silver shining 
1 Jul 1999
8Real
01. get out from the shell -asian version-
02. THE NEPENTHES
03. NEO UNIVERSE
04. bravery
05. LOVE FLIES
06. finale
07. STAY AWAY
08. ROUTE 666
09. TIME SLIP
10. a silent letter
11. ALL YEAR AROUND FALLING IN 
12. LOVE
30 Aug 2000
9Smile
01. Kiss
02. READY STEADY GO
03. Lover Boy
04. Feeling Fine
05. Time Goes On
06. Coming Closer
07. Forever
08. REVELATION
09. Living in Your Eyes
10. Spirit dreams inside
11. READY STEADY GO (hydeless ver.)
31 Mar 2004
10DUNE 
10th Anniversary Edition

01. Shutting from the sky
02. Voice
03. Taste of love
04. Entichers
05. Floods of tears
06. Dune
07. Be destined
08. Tsuioku no Joukei
09. As if in a dream
10. Ushinawareta Nagame
11. Floods of tears (Single Version)
12. Yasouka
13. Yokan
21 Apr 2004
11Awake
01. New World
02. Lost Heaven
03. Jojōshi
04. Trust
05. Killing Me
06. As One
07. My Dear
08. Existence
09. Jiyū e no Shōtai
10. Ophelia
11. Hoshizora
12. Twinkle, Twinkle
13. Heaven's Drive (Live at Yoyogi National Stadium)
22 Jun 2005
12Kiss
01. Seventh Heaven
02. Pretty Girl
03. My Heart Draws a Dream
04. Sunadokei
05. Spiral
06. Alone en la Vida
07. Daybreak's Bell
08. Umibe
09. The Black Rose
10. Link -Kiss Mix-
11. Yuki no Ashiato
12. Hurry Xmas 
21 Nov 2007




 ~Teaser~

Hehehe... =D



~Coming Soon~





~J-Rocks Albums~
Album
Cover
Title
Song Track
Year Release
1
02. Kuingin Kau Untukku
03. Entah Bagaimana
04. Into The Silent
05. Topeng Sahabat
06. Ceria
07. Cahaya-Mu
08. Berharap Kau Kembali
09. Selamat Tinggal Kekasihku
10. Mestinya Kuakhiri Semua
2005
2


01. Cobalah Kau Mengerti
02. Spirit
03. Juwita Hati
04. Tersesal
05. Kau Curi Lagi (featuring Prisa)
06. Saatnya Kau Bicara
07. Mestinya Kau Tahu
08. PDKT
09. Aku Harus Bisa
10. Semakin Sendiri
2007
3


01. Road to Abbey
02. Fallin' in Love (Indonesian Version)
03. Hanya Aku
04. Meraih Mimpi
05. Fallin' in Love (English Version)
2008







Read More...

Jom dengar Online Radio

yeah XAMFM is my favorite asian music.
I <3 XAMfm  =D

Entry kali nie aku nk bkk citer pasal mendenger radio secara online.
Bila kite bukak je laptop nk wat keje2 menaip atau org Russia ckp nk 'melagho', mesti kite nk sambil menyelam minum air kan?! dgn kate sinonim laennye ialah sambil buat keje dgr lagu la... okay?!

So ape yang aku buat ialah g bukak winamp@windows mediaplayer aku utk dgr sume 100k koleksi lagu y aku ade kt dlm lappy aku. Tapi masalahnyer, bila dah diputarkan bnyk2 kali kadang2 kite jd boring jugak kan?! So kite nk kan suatu y baru, nenek aku ckp 'fresh'. So, ape y aku buat ialah g dgr lagu kt dlm radio je. Hampir semua lagu2 y diputarkan kt dlm radio adalah lagu2 y baru untuk dipertandingkan. So kadang2 klo boring2 buat keje tue, bila terdengar lagu baru y diputarkan kt dlm channel radio mmg buat kite teruja la. Lagu y 1st tyme dgr ngan lagu y biase dah berkurun lamanya, feeling die laen taw. So aku mmg klo boring2 & tyme tenet laju mmg aku akan bkk la.

Biasanya aku layan XAMFM sbb channel nie is your number One and Latest Asian Music radiostation (kate DJ radio tue la, bajet haha...) Tapi aku rase best r sbb die mix lagu2 hitz kt asia, tp die putarkan lagu Jepun | Korea | Omputeh | Chinese song (y nie kadang2 je) | lagu melayu pon ade gakz terketutz akuz, betul x tpu aku bru je dgr kejap td tp xsempat nk tgk tjk lagu, so aku xtawu sape y nyanyi huhu, lagu tue best.. ala2 rentak R&B jepun n lagu tue aku xpernah dgr kt m'sia... aku msh lagi dlm prosess mencari lagu ape tue menerusi enjin pencarian google, tp ternyata google is no good! msh xjumpe huhu... so frustrating. =(

Nie la rupe bentuk websites Delicast. Y tanda tick merah tue
my favorite channel for Japanese radio.
Klo rase mate tue sepet sgt, sila la click utk kasi besar i2 image yer.
(p/s: korg pon bley tgk online television)
Macam mana?
So, mcm mne nk dgr lagu@radio secara online?
(p/s: sbnrnye bende2 mcm nie xpyh nk ajar pon, phm2 sndri suda, tp pe nk buat klo ade y bengap lembab lambat sket tue kan, ley la follow instruction below)

Anyway cara-caranya ialah,

  1. Pastikan korg ade line tenet y sihat. Klo x sihat, abaikan lah, xpyh nk proceed ke lngkah y seterusnya.... mmg sje nk carik kayu golf kasi hentak kepala laptop je
  2. Then, u go to this websites delicast.com/radio
  3. Pas2 kat bahagian kiri websites tue ade senarai pilihan channel drpd seluruh negara.
  4. So pe y korg perlu buat adalah memilih salah satu negara y korg rase nk dgr radio online diorg, pas2 akan keluar la pelbagai lg aneka pilihan channel radio y bley korg pilih. So, korg tekan la y mne2 suke yea
  5. [Ok, bahagian nie y paling penting] Pastikan pilihan anda jugak sihat yea... maksudnye tahap kesihatan signal channel y korg pilih tue, yep y color hijau tue.... klo  192k  or  128k  kire ok la.... Tapi klo bwh pd tue, sila jgn sengaja menjadi bola golf y sedia untuk d pukul yea...
  6. Okay, dah tkn channel nnt akan keluar lah player utk radio online korg tue....
  7. So just tkn play n tunggu la die complete "Buffering", nnt die akan played automatically.
  8. That's all [Klo xkuar gak, nie angkara tersekat kat palang no 1 r nie... so just lupekan aje, xpyh tnye aku =X] 
  9. Semoga Berjaya =D

~Sharing Is Caring~


.::Powerful Words Of The Day::..

Read More...

Blog Roq yang ROCK

Blog rogrock, ko mmg rock r =D
Hari nie aku nk promote blog sorg mamat nie (roq), die bukak blog sbb die nk tonjolkan bakat melukis die. So syabas aku ucapkan utk die. Well berdasarkan mklmt dr profile die, umur die is 20 yrs old... thats damn fuckin young... n by the way, aku sgt teruje dgn hasil lukisan die, chumel dan so simple. Die mengingatkan aku kpd adik aku... bila aku go through suma hasil karya y die post kat dlm blog die. 
Promte Blog =P
Pasal pe? Pasal adik aku pon sejibik mcm die gak suke sgt melukis kartun. Aku ade 2 org adik pompuan y sgt suke melukis. Kitorg adik beradik mmg ske baca manga n layan anime. So secara x langsg, datang la minat utk melukis kartun. Especially bila ada pertandingan melukis gempakstarz, mmg makin menjadi2 la... (walaupon xpernah menang huhu sedey, aku rse org y mengadili contest tue x telus atau mata die sepet kot xnmpk betape agungnye hasil kerja kami muahahahaa.....)

:iconharihtaroon:
harihtaroon
So klo korang nk tgk hasil kerja die, korang bley la jenguk2 profile deviantart adik aku nie ...sgt menarik, canti dan tertarik. Aku pon kagum huhu.... Dulu die nk pakai Adobe Photoshop pon xreti, tiap kali nk ajar die pakai software nie aku slalu je usik die.... mesti die bengkek gler.... Tapi sikalang, PERGHHH... dah lawan tok guru nie huhu... Lagi2 skarang die dah jumpe software baru PaintTool SAI (SAI) lagi r menjadi2 illustrasi die...

cutekan, hehe...
 Bak kate Jullian Smith, "I made this for you"
p/s: Pakcik Roq, ko try r wat account kt deviantart... 
kt sne ramai org2 y berbakat dlm bidang seni photography, illustration, 
comics and so on... so xrugi klo ko g submit hasil karya ko, 
untung2 klo ade y berminat ngan hasil karya ko, ko bley jual hehe

~Sharing Is Caring ~


.::Powerful Words Of The Day::..

Read More...

Shōjo atau Shōnen


So korang peminat Shōjo atau Shōnen?

Korang baca manga tak? Wokeh, sila jangan silap yerk... manga disini adalah merujuk kepada comic; (dalam bahasa jepun manga=comic... dan bukannya majalah "mangga" playboy yang possing maut dkt swimming pool i2... haktuihh)

Hah lg xmo percaya ka?! nie la majalah y penuh dgn pornography... Losser =X
Shōjo atau Shōnen
Manga ni terdiri dari 2 genre utama iaitu  Shōjo (少女) dan Shōnen (少年). Secara umumnya manga jenis Shōjo nie diterbitkan utk menarik pembaca remaja perempuan berumur antara 10 hingga 18 tahun. Tapi skrg nie da xde had umur dah, yang umur 40 tahun ade anak cucu pon masih ade yang layan komik. Skarang kan zaman millenium, lg pon ape nk pelik; pelukis komik pon masing2 oang dewasa ape, ade yang dah tua bangke ag huhu... Bknnye budak-budak yang lukis. So secara ringkasnya, peminat manga genre Shōjo nie selalunya dilabelkan sebagai 'gurly' iaitu khas untuk perempuan sahaja. Namun begitu, terdapat juga ramai peminat genre Shōjo adalah dikalangan lelaki. Tapi kebanyakan lelaki lebih berminat ke arah genre Shōnen.
Shōjo manga
cth manga Shōjo;
Sailormoon | Cardcapture Sakura | Paradise Kiss | Fruit Basket | Honey and Clover | Nana | Zettai Kareshi |


Shōnen pulak adalah genre comic yang sesuai untuk lelaki yang mana banyak aksi, adventure, suspense, tragic yang cube dipaparkan menerusi plot penceritaan yang menarik. Kebanyakan pengemar genre Shōnen tidak hanya tertumpu kepada remaja lelaki sahaja, malah peminat genre ini telah berkembang dengan pesatnya tidak mengira usia dan jantina. Kebanyakan pengemar genre ini sudah banyak dimonopoli oleh lelaki dewasa serta wanita atau kanak2 perempuan. Ini kerana jalan cerita yang menarik serta aksi yang mendebarkan membuatkan pembaca begitu teruja mengikuti sesuatu manga tersebut. 
Shōnen manga
cth manga Shōnen plak:
Dragonball | Naruto | Bleach | Death Note | Noblesse | Fullmetal Alchemist | Midori No Hibi | Tenshi na Konamiki (Cheeky Angel) |


Selain itu, sesuatu cerita itu tidak akan menarik sekiranya tidak ada kombinasi yang baik diantara pengarang dan pelukis comic (mangaka) itu sendri. Antara mangaka yang famous and my favorite ialah Akira Toriyama (Dragonball)| Fujiko F. Fujio (Doraemon)| Masashi Kishimoto (Naruto) | Takeshi Obata (Death Note & Hikaru No Go)


Aku suke baca comic, sebab dengan membaca comic aku dpt mengembangkan otak aku yang semakin mengecut ini. Dengan membaca comic, aku mengenal erti kehidupan... makna kehidupan ini. Ia mengisi masa lapangku dengan lebih bermanfaat, ia juga dapat memupuk imaginasi seorang budak yang mentah seperti aku. Tapi nampaknye mak aku sama sekali tak bersependapat dengan aku. Dulu klo aku nk baca aku kene g beli buku kat kedai (tunggu la aku tiap2 bulan simpan duwet nk beli buku untuk keluaran terbaru), tp skrg dunia dah makin maju, bak kate orang Russia "dunia dihujung jari saje". Budak2 sekarang xpayah nk kumpul duwet beli buku manga nk baca, bukak tenet dah bley baca mcm2 manga plak tue.... cilakakaka tol huhu (Dunia mmg x adil! ...sedey mengenang zaman kuno dulu2 huhu T3T)

Bila awan terbang goku vs awan nano. Encik Naga pon tarak percaya. Wakaka..
(p/s: lumba sape paling laju)
Manga y paling aku minat mase kecik2 dulu ialah Dragonball & Dragon Quest. Mase darjah 6, buku last Dragonball, jilid no 42 released. Perghhh!!!.
So, skrg nie klo aku nk bc manga online, aku g kt Mangafox,and manga.animea.


..::Powerful Words Of The Day::..



Share


Read More...

Pra-Reunion la konon

Bintang Sidewalk Cafe - [pra reunion la konon. Jamal, (2011)]
Mlm td gathering ramai2 (mne y ade jela) kt Bintang Sidewalk Cafe (kt seksyen 7, bersebelahan pasaraya bintang). Yang berkesempatan datang Aku|Tiqa|Jamal|Wawi|Putra|Arip|Fun|Emad|Bazil|Onney. 

Perjumpaan nie x dirancg so x ramai y dpt dtg. Aku pon last2 minute dpt tawu, elok je lps makan kt umah sewa burbbb kenyang, tup tap Putra call suh dtg. Ceit, aku dah kenyang la huhu.... 10 minit kemudian aku pon sampai, pekena fresh oren 1. Pas2 bru bazil n onney sampai. 20 minit kemudian tiqa join skali, tp die dtg sekejap je pas2 terus balik. Bad x dpt dtg sbb die lmbt diberitau, tp sempat la chit chat sket2 ngan die pakai hp wawi. Die mintak aku suh emad pass barang die kat aku, tp die x bgtau aku pe die. Aku pon bgtau la emad, "mad, Bad suh pass brg die kat aku!" 

Emad mcm xyakin je tgk muke aku, die pon msg2 somebody, then bru die g kt aku dgn membawa sampul berwarna putih. Gler ahh..., die nk suh aku bg shabu ke? berdebar hati aku nie... Pas2 sblm die nk bg bende tue, die pesan ko tawu x ape dlm sampul nie? aku ckp ntah le, ape die?

Then die bkk n tunjukkan kat aku. Ko tawu x bende nie mahal, y satu nie harga die RM1500 n yang satu lagi harga die RM700! So ko tambah le berapa ribu harga suma nie. Aku bagi kat ko dua bende nie ok. Klo hilang ko kene ganti tau?! Mak aii... mahai nyer, bende kenot mcm nie pon mahal ye. Takut aku nk tlg simpankan. Klo hilang bende nie, xpsai2 kene ganti huhu.... Ok2 aku akan simpan sebaik2nya. Balik tue aku terus simpan kt peti besi rumah aku. Aku cpt bgtau Bad suh die ambek brg die secepat y mungkin. Aku xmo pegang lama2, takut umah aku kene masuk pencuri ka, polis dtg serbu ka wuhuhuhu... 

(Korang rase barang ape y dimaksudkan huh?)


..::Powerful Words Of The Day::..

Share


Read More...

Butterfly fly away~


Cantek kan rama-rama (butterfly). Tapi entry kali nie bukan nk bercerita tentang rama-rama, tetapi aku nak bercerita tentang si kupu-kupu (moth) yang terbang di waktu malam.

Aku masih ingat lagi mase aku di tingkatan 6, cekgu bio aku bagi projek mengumpul serangga iaitu "25 difference species of insects". Mase tue aku mmg xde hati perut dan tak berperikebinatangan la. Xbley nmpk serangga, mesti nak tangkap and bunuh je. Antara binatang yang menjadi sasaran aku ialah, [rama2 | kupu2 | lebah | tebuan | semut | ada gak species y pelik2 tp dah xtawu nama huhu | kumbang | kutu daun | pepatung | belalang | ladybird | n ect2

Ok serangga nie kumpulan yang berkaki 6 sahaja yea. So labah2 bkn la dlm kumpulan serangga. Ada phm ka? So setiap kali aku dapat tangkap serangga, aku akan pastikan y hasil tangkapan aku hanyalah berkaki 6, bukan 2, 4, 8 ,100... No No No... Itu pasai bla aku tgk lipan n ulat gonggong2, aku wat derk je sambil dlm hati aku berkata2, nsb ko le sbb ade bnyk kaki, klo x ko dah jadi bahan koleksi aku seumur hidup r.

-to be continue...

~Coming Soon~

Share
Read More...

Dear customer, you have exceeded the 5GB/mth usage

Oh! My Celcom Broadband.
Haih, tanpamu siapa lah aku, mandi x kenyang, makan xbasah... Tanpa mu sakit lah aku, Report xley nk kopi & teh-o ais limau satu, thesis pon x mandang. Sungguh banyak sekali jasa bakti mu kepada ku. Namun, disebalik kebaikan yang engkau hulur dan curahkan, mengapakah dikau sanggup menyakiti hatiku. Apakah salah ku kpd mu. Setiap hari ku membelai2 mu, ku bawa mu kemana2 saja ku pergi, ku mengusap lembut diri mu, tapi sayang kau selalu buat jiwa ku tertekan. Tatkala aku senang hati, kau pula sengaja menyakitiku. Mengapa kau memperlakukan sedemikian rupa. Jgn salahkan ku kiranya belaian manjaku bertukar menjadi hentakan maut di mejaku, jgn salahkan ku jika aku tidak lagi mahu memandang mu utk seketika waktu. Nescaya kamu telah menghancurkan hati ku dengan tingkah laku mu wahai Berukband. Andai kata dikau bijak menjaga diri mu untuk setiasa dlm keadaan sihat sejahtera hendaknya, kasih sayang ku terhadapmu tak kan berbelah bahagi. Oh beruk ku, kau lah teman ku sehidup xsemati. Moga kitakan bersama sehingga ke akhir hayat mu nnt.

Wahh, leganyer dpt luahkan perasaan y tlh terpendam setelah sekian lamanya huhu.. T3T.

Wokeh, back to the story... Today I learn something berbentuk ilmiah dari dua orang sahabat iaitu Makcik Nuelz (Nuelz88) and Budak kepala botak (Budak Botak).

Terima kasih, y x terhingga kepada Makcik Nuelz kerana memperkenalkan aku apakah i2 [Dear customer, you have exceeded the 5GB/mth usage bla bla bla....]. Terima kasih juga kerana mengajar aku bgaimana nk tgk 'Throttling Date' and 'Volume Used' melalui lmn web celcom. (sbrnye mmg tawu bley check, tp x pernah nk cube, tgk post nughui psl bende alah nie, terus aku brsemangat nk try, kire ko nie jd batu lonjatan r, tq makcik). Dan yang paling x terhingganya, ucapan terima kasih ku pd mu kerana memperkenalkan aku kepada page Budak Botak menerusi post entry beliau tentang [Cara Nk Lajukan Broadband Bg Yg Dh Abis Limit... (",)]. 

Wahai Botak (mls nk taip pnjg sgt, jgn mara r, nama tue cool pe), aku mmg salut r sama ko...
Post ko nie telah merungkaikan segala kekusutan y aku alami selama aku memiliki berukband ini. Sepanjang aku memiliki beruk nie, (dah uhm 5 tahun lamanya) baru hari nie aku rase sgt hepi dengan beruk ku nie. (rse nk timang2 je beruk ku nie... cyg kamo huhu..) Oleh y demikian, terima lah pantun 'lagu tiga kupang' ku utk mu tanda terima kasih y x terhingga ku kpd mu. 
Lagu Tiga Rupee
Oh Celcom BerukBand.
Walaupun kau benci kat aku dan terus menerus membelengu hidupku hampir setiap bulan; namun ko tetap sedia berkhidmat kepadaku tanpa mengenal erti jemu (bak kate pepatah Jawa, 'kau bagai lilin membakar diri'), oleh yang demikian aku kan tetap menyayangi mu dan terus menggunakan mu dengan sebaik mungkin. Terima kasih BB
Wokeh, disini aku ade sediakan animation image, on how to Lajukan Berukband Anda Yang Dah Abis Limit. Untuk keterangan lanjut dan soklan mne2 bahagian y x phm sila la ajukan kpd sifu Botak, die lebih arif, aku pon follow instruction die gak. (By da way, y nie aku punyer window vista.)

Photobucket
Simple Guidance on how to make ur berukband x putus2 when it reach limit usage.
~Sharing is caring~


..::Powerful Words Of The Day::..

Share


Read More...